Un asasinat lent şi crud”. Plan de distrugere mentală a lui Julian Assange

Situaţia activistului pentru transparenţă Julian Assange s-a îngreunat în ultimele luni în incinta Ambasadei Ecuadorului din Londra, în contextul în care noua Administraţie de la Quito vrea îmbunătăţirea relaţiilor cu Statele Unite, care cer extrădarea fondatorului WikiLeaks, transmite Gândul.

Sanctuarul lui Julian Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra a fost transformat într-un mic magazin al ororilor. În cea mai mare parte, a fost oprit să comunice cu restul lumii în ultimele şapte luni. Cetăţenia ecuadoriană, care i-a fost acordată în calitatea de solicitant de azil, este în curs de a fi retrasă. Starea de sănătate s-a agravat şi nu i se acordă îngrijiri medicale. Eforturile de a solicita asistenţă judiciară pentru contestarea procedurii de retragere a cetăţeniei au fost afectate de limitele privind comunicarea, inclusiv de ordinele Ecuadorului prin care i se interzice să facă declaraţii publice despre condiţiile din interiorul Ambasadei”, subliniază site-ul Truthdig.com.

Premierul Australiei, Scott Morrison, a refuzat să intervină în favoarea lui Julian Assange, cetăţean australian, deşi noua Administraţie a Ecuadorului, condusă de Lenín Moreno – care îl numeşte pe Assange o “problemă moştenită” şi un impediment în relaţiile cu Washingtonul – îi face insuportabilă viaţa fondatorului WikiLeaks. Aproape zilnic, Ambasada impune condiţii mai dure pentru Assange, cerându-i inclusiv să achite facturile medicale.

Autorităţile din Ecuador, până acum reticente să îl expulzeze pe Julian Assange, acordându-i azil politic şi cetăţenie, intenţionează să îi facă situaţia atât de neplăcută încât să decidă singur să părăsească ambasada, pentru a fi arestat de autorităţile britanice şi extrădat în Statele Unite. Fostul preşedinte al Ecuadorului Rafael Correa, a cărui Administraţie i-a oferit lui Assange azil politic, a descris actualele condiţii despre “tortură”.

Lasă un răspuns