Un român din Alba povesteşte cum a reuşit să aibă succes cu o cultură nespecifică României

Cultura de aluni este una dintre cele mai profitabile afaceri în agricultură, care generează profit de mii de euro, per hectar, la cinci-şase ani de la înfiinţare. Un bărbat din Alba a investit 36.000 de euro în şase hectare, iar fructele le vinde, fără probleme, lanţurilor de supermarketuri.

Bogdan Sandu Ciprian, unul dintre puţinii cultivatori de aluni din judeţul Alba, a spus că aceasta este una dintre cele mai profitabile afaceri pe termen lung în agricultură deoarece doar în al şaselea an, când arbustul ajunge la maturitate, producţia per hectar generează un profit de peste 8.000 de euro, mai mare decât investiţia iniţială – circa 6.000 de euro –, fără suprafaţa de teren.

“Am aluni pe o suprafaţă de şase hectare şi mă voi extinde pe încă patru. Afacerea am început-o de cinci ani. Plantarea se face toamna sau primăvara, alunul se cumpără cu 15-20 lei firul. Eu am mizat pe o plantaţie intensivă de aluni, iar per hectar a fost necesară o investiţie de circa 6.000 de euro, fără teren. Cu arat, discuit, frezat, făcut găuri, plantat, pus îngrăşăminte de animale, absolut tot ce este necesar. După patru ani începe să facă alune, iar cu producţia din al şaselea an îţi scoţi investiţia”, a spus corespondentului MEDIAFAX Bogdan Ciprian, prezent la Târgul Apulum Agraria, cel mai important eveniment de promovare a agriculturii judeţului Alba.

Bogdan Ciprian a povestit că nu erau mulţi cultivatori de alune în România, în urmă cu câţiva ani, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a mizat pe acest business.

”Întreţinerea în anii în care nu e pe rod nu este mare. Kilogramul de alune se vinde, în medie, la 20 de lei, dar poate ajunge şi la 10 euro. Este una dintre cele mai profitabile afaceri în agricultură, dar în timp. Începutul e foarte greu, în toate domeniile, şi întreţinerea plantaţiei la fel. Primii cinci ani ai plantaţiei sunt foarte grei pentru că nu câştigi foarte mult, dar investeşti”, a mai spus Bogdan Ciprian.

Partea bună a acestui business, potrivit producătorului, este că fructele le vinde, pe piaţa internă, fără probleme, fiind deopotrivă la fel de căutate în alte ţări din Uniunea Europeană.

”Alunele se vând foarte rapid, sunt băgate la bursă. Câte ai, atâtea vinzi. Turcii fac preţul, fiind cei mai mari producători, iar în Italia soiul pe care îl am eu îl cumpără direct”, a spus Bogdan Ciprian, în vârstă de 40 de ani.

El vinde un kilogram la preţul de 20 de lei, iar în supermarketurile din ţară se vinde şi cu 38 de lei. Plantaţia sa se află în zona Ciumbrud din judeţul Alba, aproape de municipiul Aiud.

Întrebat, de asemenea, dacă are un mesaj pentru cei care doresc să înceapă un business în acest domeniu, Bogdan Ciprian a spus: ”Vrei să fii milionar? Pune aluni pe un hectar”.

Livada sa este o afacere de familie. O plantaţie de alun poate produce peste 3.000 de kilograme la hectar, în funcţie de condiţiile meteo şi de densitatea arbuştilor.

Târgul Apulum Agraria 2018, cel mai important eveniment de promovare a agriculturii judeţului Alba, se organizează în acest weekend în spaţiul expoziţional din zona Bazinului Olimpic din Alba Iulia şi are ca scop promovarea agriculturii şi fermierilor.

Lasă un răspuns