Un senator PNL face apel către preşedintele Iohannis să împiedice adoptarea „taxei pe lăcomie”

Senatorul PNL Florin Cîţu a făcut, marţi, apel la preşedintele Klaus Iohannis să împiedice, în contextul în care va participa la şedinţele Guvernului, adoptarea ordonanţei de urgenţă care va impune băncilor o “taxă pe lăcomie”, anunţată de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

“Apel către Preşedinte! Domnule Preşedinte, în această seară Eugen Teodorovici a prezentat un proiect de ordonanţă care, dacă este aprobată, are efecte la fel de toxice pentru economie că cea pe care o pregătesc pentru aministie şi graţiere. În cazul acestei ordonanţe este vorba de o certitudine, nu este nevoie să fie convins un ministru sau altul. De aceea vă rog să împiedicaţi adoptarea acestei ordonanţe în viitoarea şedinţa de guvern la care probabil veţi participa. Măsurile anunţate de Eugen Teodorovici conţin o serie de încălcări ale principiilor economiei de piaţă şi a tratatului de aderare la UE. Cu siguranţă adoptarea acestei ordonanţe va crea probleme României şi cred că este datoria noastră, a tuturor, să o oprim”, a scris Florin Cîţu, marţi seară pe Facebook.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat că o măsură de suprataxare a companiilor din energie, comunicaţii, bănci şi comerţ se va întoarce împotriva românilor, iar guvernul Dragnea – Dăncilă au o “foame de bani la bugetul statului”.

“Foame de bani la bugetul statului şi lăcomia guvernului Dragnea – Dăncilă pentru venituri din taxele şi impozitele plătite de companii le-au întunecat raţiunea şi distrug cele mai importante sectoare din economia românească. Suprataxarea sălbatică a companiilor din energie, comunicaţii, bănci şi comerţ se va întoarce împotriva românilor care susţin prin munca lor cinstită funcţionarea statului. Intervenţia brutală a guvernului de zapcii în piaţa liberă va alunga investitorii privaţi şi va înăbuşi creditarea economiei cu efecte dezastruoase pentru toţi românii”, a afirmat Ionel Dancă, într-un comunicat de presă.

Acesta a adăugat că “incompetenţa crasă a guvernului Dragnea – Dăncilă nu poate fi acoperită prin măsuri care dinamitează funcţionarea corectă a economiei de piaţă”.

“Costurile suplimentare impuse de aceste măsuri fiscale fără precedent vor fi transferate în sarcina consumatorilor prin preţuri mai mari la utilităţi, rate mai mari la bănci şi o nouă explozie a inflaţiei. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a ordonat un atac bolnav la sectorul privat din economie iar ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici execută orbeşte aceste teze neocomuniste împotriva companiilor româneşti profitabile şi a multinaţionalelor. În urma anunţului făcut de Tedorovici, ne aşteptăm la o reacţie dură a investitorilor autohtoni şi străini care va retrograda perspectivele de creştere economică ale României”, a completat Dancă.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat, marţi, că, printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul doreşte să le impună băncilor o „taxă pe lăcomie”, dacă nivelul ROBOR la 3 luni şi la 6 luni aplicat creditelor este de peste 1,5%.

Mai exact, dacă nivelul ROBOR la 3 şi 6 luni este de 1,5%-1,7%, atunci băncile vor avea o taxă de 0,2% din active, iar pentru un ROBOR de peste 1,71 – 2,5% vor achita o taxă de 0,4% din active.

La un ROBOR la 3 şi 6 luni de 2,51 – 3,%, taxa pe lăcomie va fi de 0,6% din active, iar la 3,01 – 3,5%, această taxă va fi de 0,9%.

Această măsură va fi inclusă într-un proiect de Ordonanţă de Guvern, care se va aplica de la începutul anului viitor.

Executivul estimează că va reuşi să aducă la buget 3,6 miliarde de lei, prin adoptarea acestei măsuri.

Lasă un răspuns