Unda de poluare de pe Mureș a fost neutralizată înainte să ajungă în Arad

Emoțiile au trecut pentru autoritălțile din Arad, care luni dimineață mai interveneau pentru instalarea pe râul Mureș a două baraje la Căpruța, pentru a capta uleiul scurs accidental dintr-un transformator al Termocentralei Iernut. Administrația Națională ”Apele Române” ne-a informat că echipele de intervenție au neutralizat unda de poluare.
Sâmbătă și duminică, au fost instalate baraje absorbante în zona Teiuș (Alba), unde a fost adunată un sfert din emulsia uleioasă, în zona Șibot (Alba), unde după măsurătorile efectuate s-a constatat stoparea unei cantități de 30% din ulei, și în amonte în Mintia (Hunedoara).
”În urma observațiilor efectuate luni, între orele 06:00 – 08:00, s-a constatat faptul că în aval de această salbă de baraje absorbante (Mintia – n.r.) nu mai sunt vizibile nici pete compacte de ulei și nici măcar irizații, drept pentru care considerăm că unda de poluare cu produse uleioase a fost neutralizată”, precizează Apele Române.
Instituția arată că ”prin acțiunea rapidă și eficientă a fost evitat efectul tranfrontalier al poluării, râul Mureș fiind inclus în acordul bilateral România – Ungaria”.

 

Intervenție în Arad
Autoritățile au decis ca pentru siguranță să fie instalate, luni, două baraje cu rulouri absorbante în localitatea arădeană Căpruța, situată la circa 130 de kilometri de Mintia.
”Începând cu ora 09.00, la solicitarea Administrației Naționale Apele Române – Direcția Ape Mureș, un echipaj al Detașamentului de Pompieri Arad și unul al Secției de Pompieri Bârzava, respectiv un ofițer și șapte subofițeri cu două bărci, au executat o misiune de sprijin pentru întinderea barajelor absorbante pe râul Mureș”, a precizat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad.

Amendă
Poluarea accidentală de pe râul Mureș s-a produs vineri, la ora 12:40, fiind vorba de o tonă de ulei mineral provenit de la un transformator al Termocentralei Iernut, în acest caz fiind aplicată o amendă de 40.000 de lei. Incidentul a avut loc la 100 de metri în aval de termocentrală, iar uleiul s-a dispersat pe o lungime de zece kilometri și o lățime de 70-80 metri.
Conform autorităților, uleiul de turbină nu conține bifenil policlorurați și trifenil policlorurat, având un impact redus asupra mediului.
Până în prezent, nu s-a constatat fenomenul de mortalitate piscicolă.

Lasă un răspuns