Venezuela a arestat un jurnalist american după ce SUA a promis impunerea de noi sancţiuni, dar ulterior l-a eliberat

Autorităţile venezuelene l-au eliberat miercuri seară pe jurnalistul american Cody Weddle, după ce fusese arestat dimineaţă, a informat postul de televiziune din Miami WPLG Local 10, unul dintre canalel pentru care a lucrat Weddle, adăugând că acesta se află în principalul aeroport din Caracas, aşteptând un zbor spre SUA.

Guvernul Venezuelei a arestat doi jurnalişti miercuri, unul dintre aceştia fiind american, în timp ce Statele Unite au transmis că au stabilit să sancţioneze băncile pentru a intensifica presiunea asupra preşedintelui socialist Nicolas Maduro să demisioneze din funcţie, relatează Reuters.

Tot miercuri, Maduro l-a expulzat pe ambasadorul german, acuzându-l că a intervenit în mod repetat în problemle interne ale ţării. Luni, ambasadorul Daniel Kriener şi diplomaţi din alte ambasade l-au salutat pe Guaido la revenirea în ţară pe aeroportul din Caracas.

Majoritatea ţărilor occidentale, inclusiv Germania, l-au recunoscut pe Guaido ca fiind şeful legitim al statului şi au sprijinit planul său de a instala un guvern de tranziţie înainte de alegeri libere. Guaido îl cataloghează pe Maduro ca fiind un uzurpator al cărui realegere a avut loc anul trecut printr-un vot mincinos şi îl învinovăţeşte pentru colapsul economic care a dus la lipsuri şi hiperinflaţie pe scară largă.

Statele Unite au impus sancţiuni asupra industriei petroliere din Venezuela, în ianuarie, pentru a încerca să reducă veniturile guvernamentale şi să-i forţeze pe Maduro să părăsească puterea şi au promis miercuri acţiuni suplimentare. Un înalt oficial al administraţiei Trump a declarat că guvernul a luat la cunoştinţă de eforturile lui Maduro de a colabora cu băncile străine pentru a ascunde banii.

“Vom sancţiona pe unii în zilele şi săptămânile care vor veni”, a declarat oficialul, la câteva ore după ce consilierul pentru securitate naţională, John Bolton, a avertizat băncile străine că se pot confrunta cu sancţiuni în cazul în care au participat la tranzacţii care l-au beneficiat de Maduro.

Statele Unite vor revoca, de asemenea, vizele a 77 de persoane asociate cu Maduro, a declarat vicepreşedintele SUA, Mike Pence, adăugându-le la o listă cu alte 49 de persoane ale căror vize au fost revocate vinerea trecută.

În ciuda presiunii, Maduro – care spune că este victima unei lovituri de stat şi al “războiul economic” condus de Statele Unite – îşi păstrează controlul asupra funcţiilor statului şi beneficiază de sprijinul forţelor armate.

Lasă un răspuns