Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, încă un avertisment pentru Guvernul României

Prim-vicepreşedintele Frans Timmermans i-a transmis premierului Viorica Dăncilă, la a doua întâlnire pe care au avut-o în ultima lună, că există îngrijorări tot mai mari legate de evoluţiile din ultima perioadă în ceea ce priveşte domeniul justiţiei.

Viorica Dăncilă a declarat miercuri că a avut un dialog constructiv cu prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans,întâlnire despre care a făcut precizări şi CE, care a anunţat într-un comunicat, că Timmermans i-a spus premierului că există îngrijorări tot mai mari legate de evoluţiile recente.

“Astăzi m-am întâlnit cu Frans Timmermans. Am avut un dialog constructiv. Ne vom întâlni şi la vizita pe care domnia sa o va face în România. Mi-a arătat aprecierea pentru modul în care România a avut-o la Preşedinţia Consiliului UE”, a declarat Viorica Dăncilă, la Antena 3.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, încă un avertisment pentru Guvernul Dăncilă: Sunt preocupări din ce în ce mai mari

„Prim-vicepreşedintele Timmermans şi prim-ministrul Dăncilă s-au întâlnit pentru a doua într-o singură lună şi au avut o discuţie deschisă şi onestă. Au abordat subiectul problemelor referitoare la Mecanismul de Verificare şi Cooperare, iar prim-vicepreşedintele CE a exprimat preocupări din ce în ce mai mari în legătură cu actuala situaţie şi cu cele mai recente evoluţii. A transmis că este urgent să existe un progres asupra problemelor ridicate în săptămânile ce vor veni. Au decis amândoi să aranjeze o întâlnire, săptămâna viitoare, a experţilor din România şi Comisia Europeană pentru a discuta despre problemele vizate”, a transmis Comisia Europeană.

Într-o scrisoarea adresată recent premierului român de către Frans Timmermans, acesta din urmă atrăgea atenţia asupra modificărilor în legislaţia din domeniul justiţiei, precizând că aceste probleme au o relevanţă directă în contextul preocupărilor care durează de mult timp, evidenţiate în raportul MCV.

Timmermans a reamintit că în raport au fost expirmate îngrijorări referitor la Secţia pentru investigare a infracţiunilor din justiţie. Prim-vicepreşedintele CE a cerut ca autorităţile române să se abţină de la orice măsuri care ar inversa progresele obţinut de ţara noastră de-a lungul anilor.

Guvernul a adoptat, marţi, modificarea OUG 7 pe legile justiţiei, în ciuda avizului consultativ negativ al CSM. Tudorel Toader a anunţat, la finalul şedinţei Executivului, că actul normativ conţine cinci modificări, între care se numără şi cele privind delegările în funcţiile de conducere ale parchetelor şi posibilitatea ca un judecător să candideze la şefia parchetelor.

Lasă un răspuns