Wiener cere transparență în ocuparea posturilor de medic

Modul în care sunt afișate posturile vacanțe din sistemul medical este aspru criticat de seantorul arădean Adrian Wiener.

Medicul Adrian Wiener, senator al USR Arad, a semnalat ministerului sănătății modul defectuos în care sunt scoase la concurs posturi de medic, fără respectarea prevederilor legale referitoare la transparentizarea acestui demers.

Wiener invocă Ordinul 869/2015 pentru aprobarea metodologiilor privind organizarea și desfășurarea concursurilor de ocupare a posturilor de medic, medic dentist, farmacist, biolog, biochimist, și chimist din unitățile sanitare publice. În actul amintit „anunțul de concurs este întocmit de către unitatea sanitară, indiferent de subordonare. Acesta este dat publicității simultan pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății și al unității sanitare, afișat la sediul acesteia și într-un ziar central cu profil medical agreat de către Ministerul Sănătății.” Practic, Adrian Wiener susține că în loc să fie afișate pe pagina oficială a Ministerului, posturile scoase la concurs sunt publicate în reviste de specialitate, ceea ce nu le face întocmai transparente.

„În afară de încălcarea unor prevederi legale și potențialele complicații juridice, modul netransparent în care sunt scoase la concurs aceste posturi denotă lipsa de interes a Ministerului Sănătății pentru asigurarea maximului de calitate a serviciilor medicale. Transparentizarea procesului de selecție, prin comunicarea largă a oportunităților de angajare pentru medici, este o condiție pentru ocuparea posturilor de către cei mai buni candidați. Ministerul se comportă astfel în ton cu politica generală a actualei guvernări, referitoare la angajările în sistemul bugetar. Frecvent, competența este înlocuită ca și criteriul de selecție cu apartenența politică a candidatului sau facilitarea diverselor interese, rezultatul fiind calitatea slabă a serviciilor publice oferite de administrație cetățenilor, de multe ori cu consecințe tragice”, susține senatorul Wiener.

Lasă un răspuns